EKSPO FAKTORİNG A.Ş.
2021 FAALİYET RAPORU
Risk Yönetimi

2009 yılında sektörde ilk rating sistemini kuran Ekspo Faktoring, sahip olduğu piyasa ve istihbarat bilgi bankası sayesinde başarılı bir risk yönetimi uyguluyor ve riskleri tüm aşamalarda proaktif bir yaklaşımla yönetiyor.

Finans sektöründe etkin bir risk yönetimi politikasının hayata geçirilmesi, kurumların varlığının devamı açısından hayati önem taşımaktadır. Alacaklarını gününde ve tam olarak tahsil etmek isteyen her finans kurumu, riski aldıktan sonraki aşamaları da sistemli bir şekilde yönetmelidir. Dolayısıyla finans sektöründe etkin risk yönetimi, sürdürülebilir başarının kilit unsurlarından birisidir. Stratejik hedeflere ulaşmak amacı çerçevesinde şirketler, maruz kalabilecekleri riskleri önceden belirlemeli ve tanımlamalı, risklere yönelik proaktif kontrol ve yönetim faaliyetleri gerçekleştirmelidir.

Etkin ve başarılı risk yönetimi

Finans kurumlarında uluslararası standartlar ve yasal düzenlemeler çerçevesinde bilimsel, rakamsal ve sistemsel risk ölçüm tekniklerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ölçümler ve yöntemler, genellikle güncel somut değerlendirmelerden ziyade, yasal gerekliliklerin hesaplanmasında kullanılmaktadır. Firmaların kurum açısından taşıdığı riskin ve kullandırılan kredinin tahsil edilememe riskinin tespitinde somut veriler, sektörel bilgiler, kişisel deneyim ve piyasa istihbaratı gereklidir. Özellikle ülkemizde kayıt dışılığın yaygın olması ve firma muhasebe kayıtlarının güvenilir olmaması bu sonucu doğurmaktadır. Bir firmanın risk ağırlığının sadece teknik analizlerle anlaşılması mümkün değildir. Ayrıca firmanın kendi başına değerlendirilmesi de yeterli değildir. Risk ağırlığının anlaşılması için, kurumun kredi portföyünün izlenmesinde ülke ekonomisindeki değişim ve dünya ekonomik konjonktürü bilinçli bir şekilde takip edilmeli ve buna göre gerekli tedbirler alınmalıdır. Risk ölçme ve değerlendirme teknikleri yardımcı bir araç olarak kullanılabilir. Bu uygulamayı gerçekleştirebilmek ise yeterli sayıda uzman çalışan istihdam etmek, risk izleme fonksiyonunu departman olarak etkin bir şekilde örgütlemek, bu iş için yeterli kaynak ve zaman ayırmak gerektirmektedir.

Riskin analizi

Ekspo Faktoring’de şirket politikaları, riskler gözetilerek oluşturulmaktadır. Karar alma sürecinde kritik önem taşıyan kredi riskine ilişkin analizler, düzenli bir biçimde Üst Yönetim’e raporlanmaktadır. Risk Değerlendirme Departmanı’nın kurumsal ve ticari bankacılık alanlarında deneyimli, finansal analiz, kredi tahsis ve istihbarat konularında uzman kadrosu, sektördeki gelişmeleri yakından takip etmektedir. Ekspo Faktoring, portföyünde yer alan riskleri farklı parametreler ışığında yakından izleyerek ve çeşitli modeller altında senaryolar geliştirerek plasman politikasını dinamik ve proaktif bir yaklaşımla yönetmektedir. Risk alınırken öncelikli olarak değerlendirmeye konu olan firmanın kuruluş tarihi ve geçmişi, faaliyette bulunduğu sektör, şirket yönetici ve ortaklarının sektörel deneyimi, öz kaynak yapısı ve fon yaratma potansiyeli gibi unsurlar dikkate alınmaktadır.

Riskin güvenli dağılımı

Ekspo Faktoring, etkin risk yönetimi politikaları kapsamında riskin dağılımını sağlamaya çalışmakta ve herhangi bir sektörde yoğunlaşmamaktadır. Tüm riskleri sektör ve grup sınırlamaları çerçevesinde yöneterek, firma bazında riskin, şirket öz kaynaklarının yüzde 25’ini geçmemesine özen göstermektedir. Ayrıca, müşterilerin alıcı limitlerinin belirlenmesinde hassas ölçümlemeler yaparak öz kaynakların yüzde 10’unu aşmama konusunda kararlı bir tutum sergilemektedir. Ekspo Faktoring açısından risk değerlendirmesinin uluslararası standartlara uygun ve sağlıklı biçimde yapılması çok önemlidir. Bu bağlamda Üst Yönetim, risk izleme faaliyetlerinin verimini artırmak ve etkin bir risk değerlendirme sistemi geliştirmek amacıyla kapsamlı çalışmalar gerçekleştirmiştir. Şirketin danışmanlık hizmeti aldığı firmaların da desteğiyle geliştirilen yeni sistemin, uluslararası standartlara uygun bir rating uygulamasına uyarlanması çalışmaları 2008 yıl sonunda tamamlanmış; 2009 yılından itibaren tüm Ekspo Faktoring müşterileri yeni firma rating sistemiyle incelenmeye başlanmıştır.

Riskleri izleme faaliyetleri

Ekspo Faktoring, temlik alınan alacakların kalitesine büyük özen göstermekte ve alacaklarını sürekli takip etmektedir. Şirket, 2012 yıl sonunda Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından bankacılık dışı finans şirketlerinin kullanımına açılan ve daha sonra Bankalar Birliği bünyesindeki Risk Merkezi tarafından devam ettirilen keşideci çek raporu ve risk raporlarının yanı sıra ödenen senet dökümü, mahkemelik çekler, ödeme yasaklı çekler, çapraz çek sorgusu, ihale yasaklıları, icra kayıtları, konkordato ilanları gibi sorgulama ve bildirimleri de etkin olarak kullanmaktadır. Ekspo Faktoring, risk izleme faaliyetlerinde haftalık, 15 günlük ve aylık periyotlarda gerek müşterilerini gerekse teminat portföyünü gözden geçirmekte, ayrıca memzuç bildirimlerinin yüklenerek izlendiği ve değişimlerinin raporlanabildiği memzuç takip sistemini kullanmaktadır. Limit başvurusunda bulunan ya da limit artırımına gitmek isteyen firmaların kredi değerlilikleri, objektif kriterler esas alınarak değerlendirilmektedir. Ayrıca mevcut riskler, haftalık Aktif Kalitesi toplantılarında bilanço, istihbarat ve teminat yönünden de değerlendirmeye alınmaktadır.

Titiz ve seçici bir analiz süreci

Sektör ortalamasının üzerindeki aktif kalitesini korumayı hedefleyen Ekspo Faktoring, kredi portföyünü oluştururken titiz ve seçici davranmaktadır. Bu süreçte, finansal analiz yöntemleri ve teknikleri konusunda uzmanlaşmış profesyonellerden oluşan Risk Değerlendirme Departmanı’nın deneyiminden yararlanmaktadır. Risk Değerlendirme Departmanı’nın kadrosunda yer alan Finansal Analiz ve İstihbarat Ekibi, en yeni teknikleri yakından izlemekte ve alanlarındaki güncel gelişmeler konusunda bilgilenmek amacıyla profesyonel eğitim kurumları tarafından verilen kredi, finansal analiz ve istihbarat eğitimlerine düzenli olarak katılmaktadır. Ayrıca Risk Değerlendirme Komitesi finansman talebinde bulunan müşterileri; mali durum, faaliyet gösterdiği sektör, operasyonel riskler, piyasa istihbaratı gibi kriterler ışığında değerlendirmektedir. Haftada bir kez, gerektiğinde daha da sık toplanan komite, müşteri taleplerini en fazla iki gün içerisinde değerlendirip sonuçlandırmaktadır. Daha ivedi görüşülmesi gereken durumlarda da toplantılar gerçekleştirmektedir. Toplantılarda, her firma için mali analiz ve istihbarat sonucunda oluşturulan Firma Değerlendirme Raporu incelenmektedir. Risk Değerlendirme Komitesi’ne sunulan limit önerisi, bu sürecin sonunda karara bağlanmaktadır.

Güncel veri kaynağı

Ekspo Faktoring, limit tahsis kararlarının alınmasında, pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanması aşamalarında başvurmak üzere geniş bir veri bankasına sahiptir. Müşterilerle ilgili olarak derlenen veriler, ödeme alışkanlıkları, çek keşide performansları gibi detaylı ve farklı yönlerdeki tamamlayıcı bilgileri kapsayan veri bankası, içerik ve kalite açısından sürekli olarak geliştirilmektedir. Sektör limitleri belirlenirken veri bankasında yer alan sektör ve şirket bilgilerinden yararlanılmaktadır. Uygulanan analizlerde firmaların TL ve döviz pozisyonlarını da yakından izleyen Ekspo Faktoring, piyasadaki mevcut riskleri Basel II kriterlerini baz alarak değerlendirmektedir. Bu yoğun ve titiz analizler sonucunda oluşturulan raporlamalar, Üst Yönetim’e sunulmaktadır.